Pementasan Teater Abyad

Telah berlangsung pementasan teater Abyad pada 26 dan 27 Mei 2023 bertempat di Dewan Serbaguna, UMP Pekan.
Produksi teater Abyad dianggotai oleh 37 orang mahasiswa tahun satu hingga tahun akhir pelbagai fakulti. Abyad mengisahkan tentang 5 orang sekawan yang ingin merakamkan aktiviti paranormal di sebuah sekolah lama tetapi bertukar menjadi tragedi dan menyingkap rahsia pelajarnya. Naskah ini merupakan karya Muhammad Haiqal Bin Kamarudin mahasiswa tahun 3 Fakulti Kejuruteraan Pembuatan dan Mekatronik.
Seramai 400 orang penonton yang menyaksikan pementasan ini. Turut sama hadir memberikan sokongan adalah Profesor Madya Dr Hamdan Bin Daniyal, Dekan Fakulti Teknologi Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik (FTKEE), Dr. Ahmad Johari Bin Mohamad, Pensyarah FTKEE serta alumni-alumni UMP.